هدف از واکسیناسیون و عوارض آن؟


ادمین سایت 5 اسفند 1398 مدت دقیقه

Warning: Illegal string offset 'url' in /home/pezeshkkal/public_html/mag/wp-content/themes/digimag/single.php on line 169

با توجه به اهمیت بالای واکسیناسیون و نامگذاری ۲۴ تا ۳۰ آوریل به هفته جهانی واکسیناسیون، پزشک کالا برآن شد تا مقاله ای در رابطه با این موضوع اختصاص دهد. سوال اولی که ممکن است به ذهن همه ی ما خطور کند این است که چرا ما باید ایمن شویم. همانطور که میدانید هدف اصلی سلامت عمومی، پیشگیری از بیماری است، چرا که پیشگیری از بیماری، از درمان آن خیلی آسانتر و به مراتب مقرون به صرفه تر است. ایمن سازی فرایندی است که افراد به وسیله آن در برابر بیماری های عفونی ایمن و مقاوم می شوند و عموما از طریق واکسیناسیون عملی می شود. واکسیناسیون یک شیوه تثبیت شده در مقاوم کردن بدن برای جلوگیری از بیماری های عفونی است و تخمین زده می شود که سالانه از حدود دو تا سه میلیون مرگ و میر جلوگیری می کند. در طول این سال ها واکسیناسیون جلوی بسیاری از بیماری ها ی شایع از جمله سرخک، اوریون و سیاه سرفه را گرفته و علاوه بر آن شاهد ریشه کن شدن بیماری های دیگر مانند فلج اطفال و آبله هستیم.ایمنی سازی روتین نقطه شروع مراقبت از سلامت در ابتدای زندگی هر فرد است و فرصت زندگی سالم را از شروع زندگی تا پیری را برای ما تدراک می بیند. بیایید نگاهی بیندازیم به نحوه فعالیت واکسن ها در واقع ببینیم آن ها چقدر می توانند خطرناک باشند.

سیستم ایمنی ما یک ارتش پیچیده از میلیارد ها سلول ساخته شده و هر روز مورد حمله بی شماری قرار می گیرد ولی سیستم ایمنی شما معمولا به تنهایی از پس آن برمی آید، به طوری که شما اصلا متوجه آن نمی شوید. اما اگر یک عفونت جدی شود، سیستم ایمنی ما شروع به جمع آوری اطلاعات مهاجم می کند و دستورهای لازم را برای مبارزه صادر می کند. آنتی بادی ها مانند موشک های هدف زن دقیقی هستند که برای مبارزه با مهاجم، به صورت کاملا اختصاصی تولید می شوند. متاسفانه این فرآیند به چندین روز زمان برای تکمیل نیاز دارد که باعث می شود مهاجمان فرصت کافی برای آسیب رساندن به بدن را داشته باشند.

سیستم ایمنی ما به صورت دائم سلول های خاطره ایجاد می کند. سلول های خاطره برای سال ها در بدن ما در حالت خواب عمیق می مانند و کاری به جز خاطره داشتن انجام نمی دهند. اگر عامل بیماری زا برای بار دوم به بدن ما حمله کند، سلول های خاطره ما از خواب بیدار شده و یک حمله سازمان یافته را تدارک می بینند که آنتی بیوتیک ها آن را رهبری می کند. این فرآیند آنقدر موثر است که بسیاری از بیماری هایی که یک بار شکست داده اید، دیگر توانایی بیمار کردن شما را ندارد. به همین دلیل است که نوزادان مرتبا مریض می شوند چرا که سیستم ایمنی آن ها قادر به تولید سلول های خاطره زیادی نیست. ما بر اساس همین مکانیسم، شروع به طراحی و ساخت واکسن ها کرده ایم.

واکسن ها برای نقشی که در مبارزه با بیماری ها دارند، مورد تاکید زیادی قرار گرفته اند. اما گروهی از مردم بر این باورند که واکسن ها به جای این که سلامت ما را تضمین کنند، در واقع آن را به خطر می اندازند. اینترنت پر از داستان هایی راجع به واکنش های آلرژیک، افزایش معلولیت ها و حتی مرگ پس از تزریق واکسن شده است و در واقع ممکن است واکیناسیون عوارض جانبی داشته باشد که منکر آن نیستیم.

عوارض جانبی واکسن

همانطور که ذکر شد، هدف از ایمن سازی، حفاظت فرد و جامعه در برابر بیماری های قابل پیشگیری با واکسن است. اگرچه عوارض جانبی واکسن های استفاده شده بسیار ناچیز است اما به طور کلی هیچ واکسنی عاری از عوارض جانبی نیست. افرادی که واکسن را دریافت می کنند ممکن است اثرات جانبی خفیفی را از خود نشان دهند و در مواقع نادر عوارض خطرناکی را که می تواند تهدید کننده زندگی فرد باشد، از خود بروز دهند. به طور کلی عوارض ناشی از ایمن سازی در پنج دسته طبقه بندی می شود:

  • واکنش به واکسن: عوارضی که ممکن است به علت ماهیت واکسن رخ دهد.
  • اشتباه در برنامه: عوارضی که ممکن است در مراحل ایمن سازی روی دهد.
  • همزمانی و تقارن: عوارضی که ممکن است به ارتباطی با ایمن سازی نداشته باشد اما به طور موقت به واکسن ارتباط داده شود.
  • واکنش تزریق: عوارضی که به دلیل اضظراب و تشویش در اثر ترس و یا درد ناشی از تزریق بروز می نماید.
  • واکنش ناشناخته: عوارضی که در اثر عوامل ناشناخته ایجاد می شود.
برچسب‌ها :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *