فشار خون : قاتل پنهان


ادمین سایت 2 اردیبهشت 1398 دقیقه مطالعه
فشار خون : قاتل پنهان

آشنایی با فشار خون و راهکار تشخیص آن

چنانچه فشار وارد شده بر دیواره رگ ها توسط جریان گردش خون از حد طبیعی بیشتر باشد اصطلاحا فرد دچار هایپرتنسیون یا فشارخون بالا می باشد. در این صورت قلب مجبور به حرکت بیشتری برای پمپاژ خون می شود.

فشار خون را بر اساس دو مقدار سیستولیک و دیاستولیک اندازه گیری می شود.. این نامگذاری در واقع بر پایه همان حد بالا و حد پایین انجام شده است.

 

فشار خون سیستولی چیست؟

قلب پس از انقباض کامل  خون را به سمت سرخرگ ها پمپاژ می کند و پس از آن در بین دو ضربان استراحت می کند. از طرفی دیگر خون به دلیل فشار درون رگ ها و همچنین دریچه درون وریدی به قلب باز می گردد و بطن راست را پر می کند. به این نوع فشار، فشار خون سیستولی می گویند.

فشار خون

یکی از اصلی ترین نشانه های حیات هر فرد فشار خون است و علم فیزیک این فشار را به وسیله  میزان نیرویی که گردش خون به دیواره رگ ها وارد می کند توجیه می نماید.

به لحاظ علمی میزان فشار خون در جای جای سیستم گردش خونی بدن متفاوت است، چرا که فشار خون در شاهرگ ها به جریان می افتد و با ورود به سمت رگ ها از میزان شدت آن کاسته می شود.

یکی از روش های ساده اندازه گیری فشارخون استفاده از فشارسنج است که در امروزه در انواع مختلف فشارسنج دیجیتال و فشارسنج آنالوگ در دسترس همگان قرار دارد. یکی از مناسب ترین وسیله ها برای سنجش میزان فشار خون، فشار سنج جیوه ای است که این کار را بر حسب ارتفاع جیوه انجام می دهد. جالب است بدانید که فشار خون نیز بر حسب میلی متر جیوه اندازه گیری  می شود. این واحد برای سایر دستگاه هایی که از جیوه استفاده نمی کنند هم برقرار است.

فشار خون عمدتا علامت خاصی از خود بروز نمی دهد، به همین علت غالب افراد مبتلا به این بیماری از وجود این عارضه در سیستم خون رسانی خود مطلع نیستند.

فشار خون

دانشمندان نام دیگر این بیماری را قاتل خاموش نهاده اند چرا که اثر منفی زیادی بر سرخرگ ها و سایر اندام حیاتی وارد می کند.

فشار خون برای یک انسان در حال استراحت در محدوده ۱۰۰ تا ۱۴۰ میلیمتر جیوه (سیستولیک) بوده و میزان دیاستولیک آن بین ۶۰ تا ۹۰ میلیمتر جیوه می باشد. چنانچه فشار خون فرد از حد نرمال فراتر رود دچار عارضه فشار خون می باشد.

 

به فشار خون بالا اصطلاحا، پرفشاری خون یا هایپرتنسیون و به فشار خون پایین هیپوتانسیون گفته می شود.

طبقه بندی میزان فشار خون در حال استراحت

 

طبقه عدد ماکزیمم

(سیستولیک)

عدد مینیمم

(دیاستولیک)

مطلوب/ طبیعی کمتر از ۱۲۰ کمتر از ۸۰
پیش فشار خون بالا ۱۲۰-۱۳۹ ۸۰-۸۹
فشار خون بالا/ اولیه ۱۴۰-۱۵۹ ۹۰-۹۹
فشار خون بالا/ ثانویه ۱۶۰ و بیشتر ۱۰۰ و بیشتر

 

وظیفه تنظیم فشار خون در بدن بر عهده مانند قلب، رگ و کلیه است و مصرف بیش از حد نمک و فعالیت هورمون هایی مانند رنین، آنژیوتانسین دو، آدرنالین و آلدوسترون بر میزان آن موثر هستند.

علائم فشار خون بالا

به صورت کلی فشار خون بالا به دسته اولیه و ثانویه تقسیم می شود که در نوع نخست آن علایمی از سوری بیمار مشاهده نمی شود ولی نوع ثانویه افزایش فشار خون پس از بروز یک بیماری دیگر حادث می شود. در اینصورت ابتدا باید به دنبال کنترل و درمان بیماری اصلی رفت که به دنبال روند بهبود آن فشار خون نیز به شیوه مناسب تری کنترل خواهد شد.

 

افرادی که دچار فشار خون بالای اولیه هستند زمانی از وجود این بیماری در سیستم گردش خون بدن خود مطلع می شود که به هنگام فعالیت علایمی نظیر سردرد، تاری و اختلال دید، درد قفسه سینه، سرگیجه و تنگی نفس را در خود احساس کنند. این عوارض زمانی مشخص می شود که دوره ای طولانی از بروز این بیماری گذشته است. تنها راه برای مشخص شدن نوع اول این بیماری استفاده از فشار سنج و اندازه گیری مرتب فشار خون است.

 

سن،جنس،وراثت،چاقی و اضافه وزن،رژیم غذایی،دیابت،کم تحرکی،عوامل اجتماعی و روانی،دخانیات و الکل می تواند زمینه های خطرساز این بیماری را دو چندان کند.

 

 

برچسب‌ها :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *