آمبولی و جوراب  آنتی ترومبوز


ادمین سایت 27 دی 1396 دقیقه مطالعه
آمبولی و جوراب  آنتی ترومبوز

آمبولی چیست؟

امروز در پزشک کالا قصد داریم که راههای درمان آمبولی را به شما معرفی کنیم. ممکن است به دلایل مختلفی نظیر کند شدن حرکت خون و تغییر در جریان خون رگ ها، در بدن لخته خون ایجاد شود که باعث متوقف کردن جریان خون در اندام های بدن می شود. هرگاه این لخته ها از قسمتی از بدن توسط جریان خون به قسمت دیگر جابه جا شود آمبولی اتفاق افتاده است.

آمبولی در واقع چند تکه لخته خون یا یک تکه پلاک است. در صورت ماندن لخته خون در عروق، راه عبور خون و اکسیژن مسدود می شود، که این انسداد علت بروز نکروز یا مرگ بافتی و متورم کردن محل لخته همراه با درد است. این بیماری را باید به سرعت درمان کرد تا از عوارض آن جلوگیری شود.

ترومبوز وریدی عمقی، نوعی آمبولی است که مخصوصا در ساق پا و اندام های تحتانی ایجاد می شود و خون رسانی به قسمت های فوقانی بدن را دچار اختلال می کند. این بیماری خیلی خطرناک است زیرا لخته خون می تواند حرکت کند و باعث انسداد رگ های باریک ریه شده و حرکت جریان خون را مسدود کند.

علائم آمبولی

آمبولی می تواند در قسمت های مختلف بدن ایجاد شود. در صورت بروز در اندامهای تحتانی به آن آمبولی عمقی گفته می شود که باعث ایجاد حالت سردی و سوزن سوزن شدن شده و ضعف و کرختی را به همراه دارد. این انسداد گاها موجب ضعیف شدن نبض و سوزش می گردد. آمبولی در یک پا ایجاد شده و باعث تغییر رنگ پوست یک پا به سفید یا آبی شده و سبب افزایش گرما، درد، حساسیت، متورم شدن و گرفتگی در یک پا گردد. در این حالت معمولا با استراحت کردن علائم کم شده یا از بین می روند.

آمبولی می تواند در بخش های دیگر بدن مانند روده و مغز ایجاد شود که در روده باعث می شود علائمی نظیر دردهای شکمی و حالت تهوع و بالا آوردن غذا، مخصوصا بعد از خوردن غذا بروز کند. آمبولی در مغز سبب فلج، کم شدن حس شنوایی و تکلم، میگرن، حالت گیجی و  کم شدن دید فرد شود.

علل بروز آمبولی

آمبولی تحتانی یا ترومبوز ورید عمقی هنگامی ایجاد می شود که در وریدهای پا خون به آهستگی حرکت می کند و وریدها آسیب دیده اند. همچنین خون به سبب وجود عواملی تمایل به لخته شدن دارد. عوامل مختلفی این لخته شدن را تحریک کرده و باعث بروز لخته می شود. از جمله این عوال می توان به چاقی، کم تحرکی، باردار شدن و تغییرات هورمونی اشاره کرد. نشستن های طولانی، شکستگی های لگن، عدم توانایی حرکت به علت بیماری خاص، سرطان، بیماریهای قلبی و … از دیگر علل ایجاد آمبولی می باشند.

راه های درمان آمبولی

برای جلوگیری از پیشرفت و بزرگ شدن لخته، و پیشگیری از عوارض آمبولی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • داروهای رقیق کننده خون: استفاده از داروهای ضد انعقاد باعث بهبود جریان خون شده و از لخته شدن خون جلوگیری می کند. از جمله این داروها می توان هپارین، وارفارین و کلگزان را نام برد. مصرف این داروها باید به صلاحدید پزشک مصرف شود. در آمبولی وریدی عمقی پا از داروی گلکزان بیشتر استفاده می شود.
  • استراحت کردن: هنگامی که از داروهای ضدانعقاد خون استفاده می شود استراحت کردن ضروری است. با مصرف این داروها لخته های خون شکسته شده و در جریان خون به حرکت در می آیند و می توانند در بخش های دیگر باعث انسداد و اختلال گردند، به همین خاطر استراحت کردن و قرار دادن پاها بالا تر از سطح بدن موجب تسریع در بهبود و کمک به دوره درمان دارو می شود.
  • جوراب آنتjvی ترومبوز یا آنتی آمبولی : این محصول برای پیشگیری از بروز آمبولی ساخته شده است و استفاده از آن در طول استراحت توصیه می شود. جوراب آنتی ترومبوز باعث افزایش جریان خون در عروق پا می شوند و بهبودی را تسریع می کنند.
  • درمان سنتی: پیاده روی باعث پیشگیری از ایجاد لخته شده و لخته خونی را درمان می کند. استفاده از جوراب های تنگ، کاهش وزن و نکشیدن سیگار و تغییر در شیوه زندگی میتواند باعث کاهش بروز لخته در خون شود. همچنین استفاده از غذاهایی که حاوی ویتامین k هستند نظیر سبزیجات برگ سبز میتواند در هنگام مصرف داروهای ضد انعقاد خون سبب تسریع روند بهبودی شود.

این جوراب ها زمانی که در استراحت هستید و فعالیت بدنی کم دارید مورد استفاده قرار می گیرد. گردش خون هنگام مصرف این جوراب ها افزایش یافته و پس از جراحی هایی نظیر عمل زانو و آرتروپلاستی(تعویض مفصل زانو) در بستر مورد استفاده قرار میگیرد.

روند تاثیرگذاری این محصول به این صورت است که با وارد کردن فشار از مچ پا تا زانو باعث تسریع گردش خون می شود، بنابراین ایجاد لخته کاهش می یابد.

در صورت بروز علائمی نظیر متورم شدن پا، درد و حساس شدن یکی از پاها، کوفتگی و خستگی پا، افزایش گرما و  قرمزی در محل لخته و احساس درد هنگام خم کردن پا به طرف زانو استفاده از جوراب آنتی ترومبوز می تواند با تسریع در گردش خون سبب کمک به بهبودی و رفع این علائم شود.

جوراب آنتی آمبولی در انواع زیر زانو و بالای زانو وجود دارد که بسته به محل لخته خون می توان از آنها استفاده کرد. برای بهبود واریسهای ایجاد شده در ساق پا و پشت ران نیز می توان از این جورابها استفاده کرد.

در کف جوراب سوراخهایی وجود دارد تا حرکت جریان خون را تنظیم و کنترل نماید. در قسمت بالایی جوراب های ضد آمبولی بالای ران، یک نوار سیلیکونی وجود دارد که باعث حفظ فشار می شود و از لغزیدن جوراب به پایین جلوگیری میکند. این جوراب ها با اعمال فشار خارجی به پا سبب تسریع در جریان خون می شود، این فشار در مچ بیشتر بوده و در قسمت بالای ران و کاف کاهش می یابد.

برچسب‌ها :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *